Norrlands inland har färg

Norrlands inland har färg

24 juni, 2015

Det är mycket trafik längs Fjällvägen nu. Mer än vanligt alltså. Turisterna har börjat komma. Sommarturisten som färdas lite annorlunda än vinterturisten. Man kan unna sig en omväg eller två eller man kanske inte har något direkt mål. Det är färden som är mödan värd. Det är i vilket fall härligt att ha er här längs Fjällvägen. Ni väljer en väg vacker som poesi.

Med dessa höga trafikflöden, som både har ett syfte och ett mål, är det förunderligt hur bilden av landsbygden framställs. Och hur vit denna del av landet är på den politiska agendan. Infrastrukturen i Norrlands inland måste förbättras. Då menar jag både väg, järnväg, bredband, laddstationer mm mm. Norrlands inland är ingen vit fläck, här finns både ett unikt näringsliv exempelvis inom skogstransportbranschen, en besöksnäring som lyfter och ökar, energi och bränsle till stora delar av Sverige och en småskalig företagsamhet som är imponerande. Här finns kunskap och kompetens, mod och vilja. Precis som på många andra håll, ja, visst, men vi är inte sämre eller mindre värda. En känsla som många uppfattar att den politiska agendan anger och en orimlig storstadsnorm framhäver.Vi är inte heller bara något pittoreskt inslag under semestern eller på natursköna bilder från Sverige på en internationell karta. Vi är här och nu och vi behövs.

Vi behövs för att storstadsregionerna ska fungera, för att näringslivet ska växa i Sverige och för att vi ska ha ett levande Sverige. Vi vill bidra till den utvecklingen. Inte bara försvara vår existens eller negligeras. Vi har sagt det förr, men vi säger det igen, vi bygger inga luftslott. Vi vill verkligen förbättra, utveckla och samverka. 

Därför är det lite underligt hur väganslag fördelas till exempel. Det känns inte direkt klockrent med den nationella fördelningen. Statliga vägpengar borde kanske fördelas utifrån väglängd och trafik. Och det har vi gott om längs Fjällvägen. 40 mil med stora trafikflöden, som under semesterperioder växer. Då håller inte 80 km/tim och två-filsvägar. Nelson Mandela, den kloke mannen med stort hjärta, sa ”It always seems impossible until it´s done”. Och med en annan klok herres ord, Einstein, om att man inte kan lösa problem på samma sätt som man gjorde när man skapade dem, tror vi att det mesta är möjligt. Men vi måste samarbeta, bidra med vår kunskap och visa bilden av Norrlands inland som inte är en vit fläck, utan i färg. Låter det tjatigt? Må så vara, men det här måste sägas om och om igen. 

Stora dragplåster längs Fjällvägen

Stora dragplåster längs Fjällvägen

Kommentarsfält stängd.