Framsteg!

Framsteg!

26 april, 2013

”Framsteg är omöjligt utan förändring…” Ungefär så börjar ett känt citat av George Bernard Shaw. Han som gav kärleken mellan olikheter ett ansikte. Shaw som för alltid lärde oss att det både kan bo en Higgins och en Eliza i oss. Mr Shaw är för övrigt den enda person som vunnit både Nobelpriset i litteratur och en Oscar. Priser i all ära men nog ville han helst bli ihågkommen för sitt samhällsengagemang. Som lika rättigheter för män och kvinnor och att leva hälsosamt. Ett engagemang som tog sig många uttryck om än också med vissa tvivelaktiga och ibland mindre lyckade uttalanden. Han var ett barn av sin tid där 30-talets syn på människan också fick oanade konsekvenser.

Vad har detta med Fjällvägen att göra undrar säkert vän av ordning. Ja, förutom att själva inledningen av inlägget mycket handlar om kärnan i utvecklingsarbetet, så är engagemang en nyckelfråga. Och på vilket sätt vi visar det. Där kan vi lära både av historien och dess röster. Både vad vi bör göra och inte. Eller kanske snarare vilken inställning vi har till vår samtid, dess människor och problem. Vi har sagt det förut och vi säger det igen. Behov och förutsättningar för hur vi lever och verkar förändras. Gamla förlegade tankebanor om resemönster och tillgänglighet måste brytas. Vi måste våga tänka nytt och tänka i sammanhang där allt har ett värde. Vi behöver tänka mer samhällsbyggnad i ett större perspektiv. Lyfta blicken och inte bara hälsa på grannen med en nick utan faktiskt ta honom eller henne i hand och fråga om de behöver hjälp med gräsklippningen just för att det är din specialitet. Du får med all säkerhet något matnyttigt tlllbaka. Något som tillför dig något nytt, något utvecklande och tankeväckande. Kanske t o m något viktigt.

Så hur ska vi tillsammans möjliggöra den sortens samarbete där vi utbyter erfarenheter, kunskap och visioner? På riktigt! Utan att snegla snett eller vara misstänksam mot minsta lilla annorlunda tankebana. Ett bra steg på vägen är att åtminstone inse att ”Framsteg är omöjligt utan förändring…” Dessutom är det smått omöjligt utan samarbete. Så ett andra steg är att samarbeta. På riktigt! Det tredje steget kan vara att lyfta blicken ytterligare.

Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att kommentera.