Gör om, gör rätt Trafikverket

Gör om, gör rätt Trafikverket

3 juni, 2015

Dagens Samhälle har publicerat en debattartikel ”Trafikverkets tågstopp slår hårt mot landsbygden” angående Trafikverkets planerade servicefönster på Norra Stambanan. Berörda kommuner i Gävleborgs län ligger bakom artikeln.
Vilka konsekvensanalyser har Trafikverket egentligen gjort? En bra regel är att tänka före och i annat fall, gör om, gör rätt! Det här påverkar samhällsutvecklingen i stort och slår hårt mot ett område som redan kämpar med sämre förutsättningar för infrastrukturen och att göra sin röst hörd. Vilka konsekvenser får det om vi som verkar på landsbygden inte kan prata om och lyfta dessa frågor som handlar om resurser till infrastruktur och dess utveckling? En nationell agenda, storstadsnorm eller som i det här fallet åtgärder som hindrar utveckling och kan vara förödande mot näringslivets och kommunernas möjligheter att växa eller rent av existera. 

Men vi är luttrade, i alla möjliga och omöjliga sammanhang tydliggörs en agenda där Norrlands inland knappt existerar. Vi bortraderas från kartor och rapporter och kommer du till Arlanda hittar du Swedavias (Swedavia är en statlig koncern som äger, driver och utvecklar 10 flygplatser i hela Sverige.) monter med en karta över tåg- och buss-nätet från Arlanda. Norra Stambanan har man förminskat, gömt eller glömt bort. Den är i alla fall inte tydliggjord och det ser definitivt ut som om man måste åka till Östersund via Hudiksvall och Sundsvall. Än så länge går det att åka kortaste vägen genom inlandet på Norra Stambanan, även om tågavgångarna inte är så många. Den eviga sanningen att framställer man något på ett visst sätt tillräckligt många gånger blir det till slut en sanning. En sanning som verkligen inte var en sanning när den började berättas. 

Även om vi är luttrade så sitter vi inte stilla i båten. Bilder som inte stämmer med verkligheten får inte stå oemotsagda. Vi kan göra mycket i samverkan. Det vittnar inte minst inläggets debattartikel om. Vi bygger broar mellan oss. Broar som ska vara hållbara och gjorda för människor. 

 
Swedavias syn på tågnätet

Swedavias syn på tågnätet

 
 

Kommentarsfält stängd.