Appetizer – Rösterna längs Fjällvägen!

Appetizer – Rösterna längs Fjällvägen!

11 november, 2013

Alla har vi drömmar. Drömmar och minnen om människor, platser och händelser. Drömmar och minnen förknippade med känslor, rötter och det som verkligen berör oss. Det kan vara en fiskestund med morfar, en kär och återkommande semesterresa på välbekanta vägar eller doften av nyslaget hö eller nybakat bröd. Minnena, känslorna, drömmarna betyder något. Ibland mer, ibland mindre men de har betydelse. Betydelse för vem du är, vad du gör och vilka beslut du tar.

Vilken eller vilka är drivkrafterna till att vilja leva och bo på en plats. Viljan till att stanna kvar där. Eller att gång efter gång besöka den, återvända…

Fjällvägenstråket betyder något. Det betyder något för dig och mig, vi som har valt att leva, verka och bo här. Vi som återvänder varje vinter eller sommar till en plats där vi känner oss hemma. Där minnen och upplevelser har skapat ett andrum eller källa till välbefinnande. En plats som ger oss ro i själen och energi att gå vidare. Vi som har valt att flytta tillbaka till uppväxtens minnesbank eller vi som bara har ett starkt engagemang och känsla för just den här platsen. Var vi än befinner oss i världen. Ambassadörerna är många och olika. Kunniga och kompetenta. Det är en styrka och glädje. Det betyder något. De betyder något. Alla dessa människor bidrar till att lyfta och stärka Fjällvägen. Om dessa vill vi berätta. Och de har något att berätta för oss.

Här börjar berättelsen om människorna längs Fjällvägen. Det här är också deras berättelser. Stafettpinnen är tagen och facklan är tänd. Först ut är en entreprenör, skidåkare av rang och röst i Tv-soffan.

          Vacker natur gör människor vackra.

Orden är Anders Blomquists. Kan det vara så enkelt? Anders säger det med både ödmjukhet och övertygelse. Det kanske är så enkelt och vackert.

Anders är stockholmaren som för 20 år sedan kom till Härjedalen och Funäsfjällen. I 17 år var han turistchef på destinationsbolaget men har idag egen verksamhet och arbetar med turism- och företagsutveckling, affärsverksamhet och TV-uppdrag. Näs vi träffas förbereder han ett stort cykelevent i Funäsfjällen. Det finns en drivkraft och glöd i hans ord om allt det vackra och positiva som finns och sker men också i det som behöver göras för att människor, företag och området ska utvecklas.

Människorna här i Funäsfjällen måste vara vackra för enligt Anders är det här det vackraste stället på jorden. Det är svårt att säga något annat. Funäsdalen badar i ljus och sol och ett och annat vägarbete. En löftesrik dag. En skattkista att ösa ur med lättillgängliga fjäll, entreprenörskap och driv.

-Det är ett bra ställe att växa upp på. En livaktighet präglar bygden. Det finns något unikt här. Det mindre roliga är bristerna i kommunikationer med delvis dåliga vägar. Anders nämner även bristerna i kompetensförsörjning och att strukturen i området är ett problem.

Vill du läsa hela Anders berättelse så ska du fortsätta hänga här. Vill du höra smakprov på de andra rösterna längs Fjällvägen så fortsätt att hänga kvar. Stafettpinnen är i rörelse. Anders lämnar över den till en kvinna med skarp blick, stort engagemang och humorn och ordet som säkra vapen. 

Vill du läsa alla berättelserna så håll utkik. Berättelserna finns samlade i en liten skrift som dyker upp längs Fjällvägen och på andra goda mötesplatser vilket ögonblick som helst. Både on och off line! Fjällvägen, en historia värd att berättas.

 

En röst längs Fjällvägen. Foto: Lars Lööv

En röst längs Fjällvägen. Foto: Lars Lööv

 

Skriv kommentar

Du måste vara inloggad för att kommentera.